FAQ

Wat is chiptuning en hoe werkt dit ?

Elke injectiemotor is voorzien van een computer-ECU (Electronic Control Unit) die de ontsteking, injectie en lucht- brandstofverhouding regelt. Deze injectiesytemen vervangen de vroegere carburators. In deze ECU zit een chip die de nodige werkingsparameters voor de motor bevat. Wij herprogrameren de gegevens op deze chip zodat de motor een nieuw besturingsprogramma krijgt.

Welke garantie krijgt men ?

Wij geven 5 jaar garantie op de goede werking van onze software.
Wij garanderen de door ons beloofde vermogenstoename van de herprogrammatie indien de motor in goede staat is.
Wij geven 5 jaar lang gratis nieuwe software indien u een update krijgt bij de dealer.
Wij geven 5 jaar garantie dat we de wagen gratis terug origineel zetten indien gewenst ( bijvoorbeeld bij verkoop ).
Wij garanderen een individuele afstelling en grondige diagnose van elke wagen.
Wij garanderen dat de software volledig bij ons ontwikkeld werd door één van onze gediplomeerde ingenieurs.
Wij geven 2 weken niet-tevreden-geld-terug garantie.*

U kan al onze garanties nalezen in onze algemene voorwaarden.

*Enkel geldig als het product niet voldoet aan de vooropgestelde verwachting. Wij garanderen dat de verkochte producten en/of diensten conform zijn aan de gedane bestelling.

Wat zijn de gevolgen voor de fabrieksgarantie ?

De fabrieksgarantie op een (nieuw) voertuig is een wettelijke verplichting (wet van 01/09/2004 op de bescherming van de consumenten bij de verkoop van consumptiegoederen) voor de constructeur en kan niet zomaar geweigerd worden vanwege tuning. Om deze garantie te kunnen weigeren op basis van tuning, moet de constructeur namelijk steeds een rechtstreeks oorzakelijk verband kunnen aantonen tussen de tuning en de schade. 
Aangezien onze stage 1 herprogrammatie volledig binnen de toegestane fabriekstoleranties blijft, kan deze dus geen aanleiding geven tot het vervallen van de fabrieksgarantie.
Het systematisch weigeren van elke garantie wanneer tuning wordt vastgesteld, is dan ook niet wettelijk en constructeurs die dit in het verleden toepasten, werden reeds meermaals veroordeeld door de rechtbank. 

Zijn er gevolgen voor de verzekering ?

Bij de meeste verzekeringsmaatschappijen niet opdat ze de verzekeringspremie berekenen op basis van de nieuwprijs van het voertuig, leeftijd bestuurder, het sportief karakter van de wagen, maar niet op het aantal pk's.

Zijn er zijn gevolgen voor de wegenbelasting ?

Nee. De wegenbelasting wordt berekend op de fiscale PK's en niet op het vermogen.

Hoe lang moet men de wagen missen ?

Nadat er een afspraak gemaakt is, hebben wij aan de meeste auto's ongeveer 2-3 uur werk, dit hangt sterkt af van wagen tot wagen omdat wij elke wagen individueel afstellen en vaak moeten een aantal instellingen dan ook meerdere keren aangepast worden alvorens het resultaat perfect is. wij leveren geen auto af als we zelf niet tevreden zijn. U mag er bij ons zelf bij blijven en zien wat er aan uw wagen gebeurt.

Waarom moet er voor elke auto een aangepaste software worden gemaakt en getest op een degelijke vermogentestbank ?

De autofabrikant doet aan massa-productie, dat wil zeggen dat er redelijk grote fabricage toleranties zijn, elke motor is dan ook anders, elke injector is anders, elke turbo is anders. Omdat het gewoon te veel geld kost om elke motor individueel af te stellen ontwikkelt de fabrikant een motor-sturing die altijd perfect moet werken, zowel op die motoren met positieve toleranties als die met negatieve toleranties. De constructeur moet dan ook grote marges voorzien in de software. Wij als tuner kunnen door elke motor afzonderlijk af te stellen op een uiterst veilige manier heel wat pk's en koppel winnen. Tuners die met een standaard tuningprogramma werken halen hun extra pk's niet uit een perfecte afstelling en hoger rendement, maar eenvoudigweg uit een sterk verhoogde turbodruk, wat uiteraard zeker niet goed is voor de levensduur van de motor. Mensen vragen wel eens hoe komt het dat tuner X evenveel pk heeft als tuner Y maar bij tuner Y kost het slechts de helft. Wel het antwoord is eenvoudig, het is gewoon een andere tuning, die evenveel pk's heeft, dat wel, maar het verschil zit hem in de betrouwbaarheid, rijgedrag, verbruik enz. Goedkoop is in zo'n geval steeds = duurkoop !

Waarom een herprogrammatie laten doen ?

Doelbewust verhoogt een herprogrammatie de rijprestaties en de kracht van de motor, vooral de respons op lagere toeren (koppel) stijgt spectaculair. Kortom je krijgt heel wat extra rijplezier. Over het algemeen krijgt men ook een lager verbruik.

Wat zijn de voordelen van chiptuning ?

- extra rijplezier
- meer veiligheid ( bv bij het inhalen )
- meer koppel voor het trekken van een aanhangwagen, caravan, boot, jetski of zware belading
- minder verbruik

Wat zijn de nadelen van chiptuning ?

Dit kan nu wel vreemd klinken, maar er zijn echt geen nadelen zolang de herprogrammatie maar goed gebeurt.

Is een herprogrammatie schadelijk voor de motor ?

Onze stage 1 herprogrammatie is zo ontwikkeld dat deze binnen alle, door de constructeur opgelegde, veiligheidsmarges blijft. Deze is dan ook 100% betrouwbaar en wij garanderen dezelfde levensduur van de motor.

Voor wie nog meer vermogen wil hebben wij voor sommige wagens ook stages 2 en 3 beschikbaar, hieraan zijn echter wel een aantal mogelijke risico's verbonden naar levensduur toe.

Wat als de auto een software update krijgt ?

Bij de moderne auto's is het mogelijk dat uw auto een software update krijgt. Mocht dit gebeuren kan u gratis bij ons terug komen voor een nieuwe herprogrammatie op basis van de nieuwe update die u gekregen heeft. Wij gaan dus, niet zoals heel wat tuners dat doen, opnieuw uw oude tuning-software inladen want dan zou de dealer bij uw eerst volgende bezoek opnieuw dezelfde update doorvoeren.

Wat is het verschil tussen chiptuning en een powerbox ?

Een powerbox is een kastje dat tussen de bedrading aangesloten wordt. Bij een chiptuning wordt de Eeprom(chip) in de motorcomputer vervangen en opnieuw geprogrammeerd. Een powerbox verandert de waarden die naar de motor ecu worden gestuurd, de ecu wordt bedrogen, dit is niet de juiste manier van tunen en houdt ook heel wat risico's met zich mee, vandaar dat wij dit niet verkopen en tevens ten sterkste afraden.

 • Milltek
 • Forge
 • Sachs Performance
 • Mountune Performance
 • KW Suspensions
 • BMC Air Filters
 • Carbonio
 • Akrapovic
 • Ragazzon
 • Ferodo Racing
 • Red Bull
 • Cargraphic
 • Supersprint
 • Pipercross
 • RSR Spa
 • Remus
 • Armytrix
 • HRE
 • IPE Exhaust
 • Thor
 • RSR Nurburg

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.